ENABLE HOUSE

 
 

2013

 

This brief for this new three level office building provided an unusual site being wedged between a corner of the curving Addington Raceway and a major roundabout intersection. Due to the prominence of its location the building was designed to address and reflect the movement of vehicles along one side and horses on the other.

Two wings of office floors extend from a central full-height atrium space with sculptural cantilevered concrete stairs. External sun screening is provided on the West consisting of vertical fins with irregular voids, while on the racecourse side balconies and cantilevered meeting rooms are gifted unique views.

Located within the pivotal core, this building uses an innovative ‘rocking wall’ – a vertically post-tensioned concrete shear wall as its seismic resistance. Glazed openings in the wall showing the tensioning cables provided a sense of strength and reassurance for post-earthquake occupants.