100 & 98 MOORHOUSE AVENUE

 
 

2012, 2014

 

These two side-by-side commercial developments were commissioned by two separate developers to accommodate businesses post-earthquakes on sites just out of the Red Zone.

The brief for 100 Moorhouse Avenue called for a mixed-use development that allows for retail and hospitality on the ground floor while providing office spaces above this. A large brise soleil running the entire length of the office offers grandeur to this commercial building while providing the necessary shading for the upstairs office spaces.

98 Moorhouse Avenue accommodates office spaces on both ground and first floors, and is constructed predominantly using pre-cast concrete panels. This design borrowed from 100 Moorhouse concepts such as a proportion, heights, symmetry, and a robust nature, but purposely used differing materiality to achieve distinction from its neighbour. On its West (street) elevation corten steel has been employed as sun screening as well as becoming folded ‘wings’ around the corners of the building. As a result the corten steel ‘breaks down’ the edges of the concrete and soften its appearance while remaining in keeping with its industrial neighbours.